Hírek

 • Jelentős régészeti leletek és jelenségek kerültek feltárásra az ATENOR által fejlesztett, RoseVille irodaházként megvalósuló Bécsi úti telken

  18December

  Jelentős régészeti leletek és jelenségek kerültek feltárásra az ATENOR által fejlesztett, RoseVille irodaházként megvalósuló Bécsi úti telken

  A belga ingatlanfejlesztő ATENOR a Budapesti Történeti Múzeumot bízta meg Bécsi út 68-84. szám alatti telek régészeti feltárásával, melyen az egyik legújabb projektjét, az exkluzív, „A+” kategóriás RoseVille irodaházat valósítja meg 15.000 négyzetméteren. Rendkívül jelentős az óbudai telken folytatott régészeti kutatás, hiszen a római kori aquincumi Katonaváros temetőjének végre nagy, összefüggő területét lehetett vizsgálni.

  Az ATENOR tavaly tavasszal vásárolta meg a 6.604 négyzetméteres telekegyüttest, melynek egyesítését követően idén szeptemberben a jogerős építési engedély megszerzésével megindította a mélyépítési és alapozási munkálatokat. A szerkezetépítési munkálatok is rövidesen, jövő januárban megkezdődnek, melyet követően az épületet 2021 év végén adják át.

  A prémium kategóriás RoseVille irodaházat földszint plusz 3 emelettel, két mélygarázs szinten, 315 parkolóhellyel, a legmagasabb műszaki minőségben építik meg. A zöld tanúsítványok mellett kiemelt figyelmet kapott az akadálymentességet fókuszba helyező Access4You összes követelményének maradéktalan teljesítése. A BREEAM Excellent zöld minősítés elnyerését megcélzó fejlesztés elsődleges szempontja, hogy olyan emberközpontú munkahelyek jöjjenek létre, amelyek szervesen illeszkednek a történelmi településképbe, és mintegy modern ékszerdobozként szolgálják az ideköltöző cégek igényeit, terveit.

  Befejezéshez közeledik a Bécsi út 68–84. számú telek területén a RoseVille irodaház kivitelezését megelőző, 2019. március vége óta tartó teljes felületű feltárás. A kutatandó 5.670 négyzetméternyi terület nagy része már késznek mondható, az utolsó szakaszban a körülbelül 550 négyzetméternyi biztonsági sávszakaszok maradékán folyik az ásatás.

  A mai Flórián tér és annak környékén kialakult Katonaváros legalább 10-15 ezer fős település lehetett. A Bécsi út nyomvonalán a római korban is út futott, ennek mentén, tőle nyugati irányba eső területet használták temetkezésre az 1. század végétől a 4. század elejéig-közepéig, vagyis több mint kétszáz éven át. Az ide eltemetettek száma bizonyosan meghaladta a százezret.

  A feltárás során mintegy négyezer olyan jelenség került napvilágra, amely temetkezésekkel hozható kapcsolatba; rengeteg sír került feltárásra, többek közt egy érintetlen konstrukció benne egy férfi csontvázával, sok tárgy a halottak mellől (kerámiakorsók, poharak, tányérok, kerámiamécsesek, pénzérmék, madár alakú kerámiacsörgők és ékszerek), valamint sírkőcsonkok, amelyek még a felállítási helyükön maradtak alá vagy kidőlt állapotban, és két sírkert kerítőfalainak alapjai. A feltárás legizgalmasabb leletei közé tartozik két átoktábla, mivel eddig csupán 11 példányt fedeztek fel az egykori Pannonia provincia területéről.

  „A feltárás jelentőséget a nagy mennyiségű régészeti jelenség és lelet előkerülésén kívül az adja, hogy gyakorlatilag egy történelmi városmagban (ahol általában csupán jóval kisebb felületű, egymással némelykor nem is érintkező, mozaikszerűen összerakható felületeket lehet vizsgálni) ilyen nagy kiterjedésű terület kutatására volt mód. Ezáltal sokkal egyértelműbben lehet az adott területen megfigyelt jelenségek összefüggéseit és időbeli változásait vizsgálni, amely vizsgálatok során remélhetőleg újabb adalékokat kapunk a római korban itt élt emberek alkotta közösség életéről”, foglalta össze Dr. Vámos Péter, ásatásvezető.

  A RoseVille irodaházat az Artonic Design Építész Stúdió tervezte. A projekt közös kizárólagos bérbeadást a Cushman & Wakefield és az Eston International végzi.

  A feltárás eredményeiről részletesen a BTM régészeti szakportálja, Régészet Budapesten számolt be. 

  Forrás: http://regeszet.aquincum.hu/madarcsorgok-atoktablak-temetkezesek-sokasaga/
Ugrás az oldal tetejére